2010-11-30

Kina och det Koreanska spelet


Förra veckan besköt Nordkorea den Sydkoreanska ön Yeonpyeong.
Nordkorea säger att det var svar på Sydkoreanska övningar i området.

I Svensk och likväl utländsk media uttalar sig experter och säger att det är Nordkoreas sätt att söka "bidrag" och uppmärksamhet.
Det verkar som om dessa säkerhetspolitisk analytiker och experter inte vet om eller försöker dölja en hel del.

Nordkorea är en diktatur ledd av en galen man, men denna galna man har en mästare som han svarar inför, denna mästare heter Kina. Det är allmänt känt att Kina och Nordkorea har ett långt och djupt gående samarbete.
Det är inte en tillfällighet att dessa artelleri attacker skedde förra veckan strax efter att G20 mötet avslutats utan att ha enats. Många medier beskrev mötet som ett misslyckande. Redan innan skrev SVD att om mötet misslyckas så skulle Handelskrig/valutakrig bryta ut.

Kina sa strax innan mötet att USA måste sluta flöda marknaden med Monopoly pengar. Det många inte vet är att USA flödar marknaden med 600 Miljarder värdelösa dollar.
Kina i sin tur ogillar att USA och andra västländer anklagar och skarpt kriteserar dem för att undervärdera sin egen valuta.

Pengar och resurser är makt, världens ledare är i handelskrig vilket innebär ett maktkrig och vi vet alla att "Där orden tar slut tar nävarna vid."
Mötet (orden) tog slut och Nordkorea (nävarna) tog vid genom att bomba Sydkorea en av USAs viktigaste och närmaste allierad med en omfattande försvarspakt sedan 1953 där USA åtar sig att försvara Sydkorea mot alla utländska militära hot.
En helt egen analys om varför USA inte har attackerat Nordkorea som svar på attacken på dess allierade kommer komma i en separat analys som ska gå igenom varför USAs tid som den enda supermakten är över.

Många kan tycka att det verkar konstigt att Kina verkligen skulle ligga bakom dessa händelser, men bevisen är många.
Indien omplacerade 36000 soldater mot gränsen till Kina 23 november ca 10 timmar efter att Nordkorea bombade Sydkorea. Det är inte heller ett sammanträffande att Obama precis hade avslutat ett i media väldigt omtalat besök i Indien, där Obama lovade att försöka driva igenom Indien som permanent medlem i FNs Säkerhetsråd som är reserverat till Stormakter.

Vad fick Obama igengäld för detta? Kan det ha varit säkerhetsgarantier mot Kina? Det kan ingen riktigt veta men mycket pekar på det.

En annan sak som pekar ut Kina som ansvarig för Nordkoreas attack är att USA och Sydkorea skulle hålla militära övningar för att avskräcka Nordkorea, då går Kina ut och direkt varnar och kritiserar dessa övningar och rakt ut varnar USA för att inkräkta på dess exklusiva ekonomiska Zon.

Men det största beviset för att Kina ligger bakom detta är att Kina efter bombningarna av Sydkorea, utlyste en presskonferens på en Söndag (vilket är väldigt ovanligt) och gav förslag om fredsamtal mellan alla parter (USA,Japan,Sydkorea,Kina,Sydkorea) men USA och dess allierade nekade inviten idag, vilket kan ses som en väldigt stark markering mot Kina. Jag kan bara tänka mig hur arga Kina kommer bli och vi får se närmaste veckan vad deras motdrag blir, men återigen om USA och Sydkorea inte vill samtala så är det bara nävarna kvar.

Trots Kinas kritik mot krigsfartyget George Washingtons övningar tillsammans med Sydkoreas militär, så skickar USA krigsfartyget "Carl Vinson" till Gula havet och Kinas ekonomiska Zon, Carl väntas anlända till området i veckan.

Detta "handelskrig" ska bli intressant att följa och hoppas att det inte leder till ett fullskaligt krig där fler oskyldiga dödsoffer faller pågrund av en maktkamp mellan en nedgående och en uppgående stormakt.

DN 1 Aftbldt2 svd

, , , , , , , , , , , i

1 kommentarer:

Lars sa...

Mycket bra skrivet ska följa bloggen med spänning.

Skicka en kommentar

 

OmvärldsAnalys. Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com