2011-01-16

Israel fruktar Demokrati i mellanöstern!

9 kommentarer
Nyheten om att Tunisien har haft en revolution och kastat ut diktatorn som har styrt landet med järnhand har börjat nå ut till folk i västvärlden. Protesterna har pågått i en hel månad och inte förens nu skriver tidningarna om det.

Vad det beror på kan vi bara spekulera i men tunisiska folket och andra sympatisörer med revolutionen pekar på att diktatorn var väldigt pro-väst och var en allierad med Frankrike och USA. De menar att det faktumet att han var pro-väst gjorde att västerländska medier inte ville stödja eller uppmuntra revolutionen, till skillnad mot vad man gjorde när det var protester i Iran eller Burma.
Silvan Shalom, Israels vice premiärminister.

Men idag kom en nyhet som vi på OmvärldsAnalys tycker är hyckleri på högsta nivå!
Israel ofta kallat av sympatisörer för "mellanösterns enda demokrati", har gått ut och sagt att revolutionen i Tunisien är ett hot mot deras säkerhet.
Israels vice premiärministern Silvan Shalom sa att revolutionen inte utgör ett direkt hot mot säkerheten för Israel, men om demokrati sprider sig till fler arabiska och mellanöstern länder så hotas Israels säkerhet.
Den hotas enligt Shalom genom att: "då kan Israel kritiska partier på demokratisk väg vinna ett val".

Shalom added that if regimes neighbouring the Israeli state were replaced by democratic systems, Israeli national security might significantly be threatened. The new systems would defend or adopt agendas that are inherently opposed to Israeli national security, he said.

Han sade även att de arabiska ledarna (diktatorerna) och Israel har ett nära samarbete och att "demokrati i mellanöstern hotar dessa samarbeten då arabiska befolkningen generellt är anti-israelisk"


Vi på omvärldsanalys kan inte förstå hur en modern stat som även kallar sig demokratisk kan frukta demokrati och uppmana till diktatur.
Om arabiska befolkningen i världen är Anti-Israelisk kanske Israel borde se över vad det är som gör att miljoner människor ogillar de. För folk generellt oavsett om det araber, israeler eller svenskar älskar fred och frihet.

Om Israel vill sluta vara hatat av araber kanske ett första steg är att sluta stödja diktatorerna som förtrycker sin egen befolkning och kämpa för demokrati i hela mellanöstern. Demokrati kan aldrig vara fel!
Det land som säger att demokrati är bra för vissa och dåligt för andra, förtjänar inte att kallas för en demokrati och borde se över sina värderingar!

Här är källor till utalandet:
http://www.masrawy.com/News/Egypt/Politics/2011/january/15/israel_tunnis.aspx (arabiska använd google translate som ger en bra översättning)

http://english.ahram.org.eg/NewsContent/2/8/3926/World/Region/Israel-dreading-a-democratic-Arab-world.aspx

http://www.huffingtonpost.com/social/democles/tunisia-revolution-live-u_n_809294_74092237.html

Utalandet kom sent igår/idag, så fler källor kommer att komma!

svd 1 2 3 DN 1 2 3 I

, , , ,
 

OmvärldsAnalys. Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com