2010-12-05

Skytteldiplomati i Mellanöstern

0 kommentarer
.
Medan världens ögon är upptagna med att läsa Wikileaks och dess skandaler,så är Mellanösterns ögon fokuserade helt och hållet på Libanon. Utbrott av våld där kan leda till att hela mellanöstern kastas in i ett krig.
Bara för att USA klagar över att ingen pratar med de så betyder det inte att diplomatin står still.
De senaste veckorna har frenetisk diplomati pågått, en återspegling av regionens ångest över den särskilda domstolen för Libanon (STL) kommande åtal för mordet 25 Feb 2005 på Libanons förra premiärminister Rafiq al-Hariri.

Den libanesiska tidningen Ad-Diyar rapporterade att landets UD hade fått veta via sin ambassadör i Nederländerna, Zaidan as-Saghir, att STLs åtal skulle utfärdas 2 december. Al-Manar TV (Hizbollahs tv-kanal) sa 4 december eller 5 december. Andra säger inte förrän i mars. Datumet kan vara osäkert, men ett överhängande åtal är inte det.
Libanon har varit på helspänn sedan det blev känt att STL sannolikt kommer åtala höga Hizbollah tjänstemän för Hariris mord, trots trovärdiga bevis som binder Tel Aviv till brottet.
Hizbollah-ledda oppositionen, 8 mars koalitionen, har försökt att sänka STLs trovärdighet,
Hizbollahs generalsekreterare Sayyid Hassan Nasrallah uppmanade regeringen att bojkotta domstolen helt, som han avfärdar som ett "israeliskt projekt."
Premiärministern Saad Hariri och hans Sunnitiska och kristna allierade i den styrande 14 mars koalitionen, å andra sidan, har lovat att stå fast vid domstolen och dess dom.
Det bör noteras att en betydande del av det maronitiska kristna samfundet kastar sin tyngd bakom fd. generalen Michel Aoun, vars Free Patriotic Movement är en betydande 8 mars koalitions medlem och har även han krävt att STL ska åsidosättas.

Det som driver veckans skytteldiplomati är inte bara en konsekvens av starkt motsatta ståndpunktersom kan leda till regeringens förlamning (vissa hävdar redan att så är fallet), men risken till sekteristiskt våld mellan shia och sunni anhängare av rivaliserande koalitionerna.
Rädsla över de potentiella negativa följderna av den förväntade STL rapport orsakade Qatars premiärminister shejk Hamad bin Jassim al-Thani att flyga till Beirut på ett överrasknings (akut) besök för att lugna oroliga nerver, det bara timmar innan Libanons president Michel Suleiman bordade ett flygplan till Qatar för att träffa emiren och inviga det nya huvudkontoret för den libanesiska ambassaden i Doha.
Qatars roll i att lösa tvister mellan libanesiska parter är legendarisk, emiren, shejk Hamad bin Khalifa al-Thani, förmedlade det berömda från Doha avtalet maj 2008, som ledde till bildandet av en nationell samlingsregering och slutade ett 18-månaders politiskt dödläge, vilket förhindrade inbördeskrigets utbrott. Han hjälpte också finansiera återuppbyggnaden av södra Libanon efter Israels brutala attack i Juli 2006.

Dagar senare kom Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan som hoppades att höja sitt lands profil som regional fredsmäklare. När Irans president Mahmoud Ahmadinejad i oktober besökte Libanon beviljades han en hjältes välkomnande av libanesiska shiamuslimer, men Erdogan lyckades inte framkalla samma entusiasm från sunnimuslimer (och definitivt inte bland libanes-armenier). Han betonade dock behovet av fred och enighet mellan Libanons många etniska grupper.
Fortfarande upprörd av Israels 31 maj angrepp på turkiska fartyget Mavi Marmara som dödade nio turkiska aktivister, och ännu mer upprörd över bristen på en ursäkt, så lovade Erdogen att Turkiet skulle inte utan allvarliga återverkningar låta Israel anfalla Libanon:

"Tror [Israel] att det kan attackeraLibanon med dem modernaste flygplanen och stridsvagnarna för att döda kvinnor och barn, och förstöra skolor och sjukhus, och sedan förvänta oss att hålla tyst?"

Hariri ser obekväm ut i Iran


Strax efter Erdogean lämnade Beirut inledde Libanons premiärminister Hariri sitt första statsbesök i Iran. Trots att han såg väldigt obekväm ut, sökte han säkra regimens stöd mot Hizbollahs svar på det kommande åtalet. Hariri vilade en dag sen åkte han vidare till Paris för möte med Frankrikes president Sarkozy, i dagarna flyger Hariri för att träffa Saudiarabiens kung Abdullah bin Abdul Aziz på ett sjukhus i USA. Vad är såbrådskande och viktigt att kungen måste få säga sitt fast han är allvarligt sjuk?

All denna skytteldiplomati kommer mot bakgrund av ett påstått Saudi-syriskt "paraply" över Libanon, tack vare kung Abdullah bin Abdul Aziz och president Bashar al-Assad insatser medlingen. De båda ledarnas gemensama besök i Beirut i juli saknar motstycke i mellanösterns historia och syftade till att blidka de två motsatta koalitioner de stödjer och symboliskt stärka stabiliteten i landet. Oavsett om de i slutändan enades om en praktisk mekanism för att avvärja en kris, kan ingen förutse vad STLs åtal kan ställa till med.

STL försummat att beakta flera viktiga utvecklingar: avslöjanden av israeliska spion ringar som verkar i Libanon och resulterade i gripandet av mer än 100 personer, anklagade för samröre med Mossad. De tillfångatagne agenteras bekännelser beskriver samarbetet, bland annat en som erkände att hans israeliska hanterare instruerat honom att lura den avlidne premiärministern att tro Hizbollah var ute för att döda honom vilket ledde till att livvakterna bestämde sig för att ändra rutten Hariris bilkortege skulle ta den ödesdigra februari dagen. Hizbollahs påstående att dess telenät hade infiltrerats av Israel, och kontrollerade alla samtal och meddelanden, dessutom skickade falska SMS.
Tidigare i år har fyra spioner grips vid Alfa, en Libanensisk mobil operatör. En erkände att han hade installerat datorprogram och planterat elektroniska chips i Alfa-sändare för Israels räkning.
Detta är viktigt eftersom STL till stor del väntas basera åtalet på telefon avlyssning och andra data och telekommunikation register för att dra sina slutsatser.
Dessutom, under en presskonferensen i Augusti visade Nasrallah videomaterial som fångats från israeliska spaningsplan. Den visar den väg Hariris bilkortege tog och mord platsen samma dag som bomben detonerade under bilen och dödade honom och 21 andra människor.
Även frågan om "falska vittnen", de personer som har lämnat information angående Syriens inbladning i Hariris mord men vars vittnesmål senare konstaterades ha förfalskats (men inte förränefter att fyra libanesiska generaler tillbringade fyra år i fängelse som följd). Detta ledde inte till några rättsliga följder för någon inblandad i förfalskandet, så hur kan man lita på de som nu anklagar Hizbollah?
Regionala insatser för försoning mellan 8 mars och 14 mars koalitionerna är välkomna, men de kommer att vara för intet, om inte alla libanesiska parter och arabiska och icke-arabiska stater erkänner att STL är politiskt färgad, avsiktligt förbiser Israels motiv för att döda Hariri, den politiska och militära fördelar Israel har skördat från hans död och den myriad av olika sätt det kunde ha manipulerat bevis att sätta dit Hizbollah.
Medan USAs diplomati står still är Libanons i hetluften. STL åtalet kan hjälpa Libanon att överkomma Libanons svar på JFK mordet, men STL kan även komma att fördjupa såren och leda till ännu ett förödande inbördeskrig för medelhavets pärla.

, , , , , i


 

OmvärldsAnalys. Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com