2011-03-15

Bahrain, Saudi och Iran en farlig utveckling


Bahrain styrs av en sunnitisk kung/emir medan majoriteten av befolkningen är shiitisk. På gatorna i Bahrain demonstrerar folk mot emiren och majoriteten av de är shiiter, och anklagas av Bahrains regim och Saudiarabien för att vara lakejer åt Iran, Iran fungerar för shiiter i världen som vatikanen fungerar för katoliker runt om i världen.
Så vi har alltså två stora brutala regimer/länder som stödjer två olika parter i konflikten i Bahrain. Nu har Saudiarabiska trupper genom GCC (Gulf-Corporation Council)rullat in i Bahrain. GCC fungerar som Nato fast för Gulfländerna. Iran har genom Presstv, en halvstatlig nyhetsbyrå kallat det för en invasion. Frågan är hur Iran ska kontra att ärkefienden Saudiarabien ockuperar och slår ner shiiter i dess närområde. Att USAs försvarsminister Robert Gates har precis avslutat ett besök i området och träffat Saudiarabiens försvarsminister ses med onda ögon av Iran och Bahrains opposition.

Ett annat land som fungerar som ett proxy krig mellan Iran och Saudi är Libanon, där Iran stödda Hizbollah koalitionen har tagit makten genom demokratiska val (under hot av vapen). Så vi på OmvärldsAnalys kommer att ha ögonen på Libanon för att vi tror att Iranska svaret på Saudis trupper i Bahrain kommer komma i Libanon.

Video när Saudiska trupper korsar gränsen in i Bahrain


DN , , , , , SVD

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

 

OmvärldsAnalys. Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com