2010-12-30

Kris mellan USA-Venezuela och protester i Tunisien


Venezuela och USA i diplomatisk kris.
Venezuela som har tagit en stark Pro-Iransk och en tydligt Anti-USA hållning har hamnat i ännu en diplomatisk kris med USA. Denna gång handlar det om att Chavez (Venezuelas president) inte har accepterat USAs nominering till ambassadörs jobbet i huvudstaden Caracas. Detta pågrund av att Larry Palmer som är den till tänkta ambassadören i ett senats förhör har sagt att Venezuela hjälper FARC gerillan och att landets militär har usel moral och är under Kubanskt inflytande. 
Efter beslutet av Chavez att inte tillåta den nya ambassadören så bestämde USA sig för att dra tillbaka visumet för Venezuelas ambassadör i Washington.
Det intressanta är att trots alla diplomatiska kriser och skilda politiska åsikter, dessutom på gränsen till krig mellan USAs allierade Colombia och Venezuela så fortsätter USA att importera ca. 1 Miljon Oljefat (1 oljefat = 158,97 Liter) om dagen, det är alltså 158.970000 liter om dagen! Har USA råd med en allvarlig kris med Venezuela? Chavez verkar säker på sin sak med detta uttalande


Demonstrationer i Tunisien
Stora demonstrationer pågår i Tunisien efter att en ung man tog sitt liv i protest mot arbetslöshet och förtryck utav regimen. Dessutom sköts en 18 åring godtyckligt av polisen, detta var starten på dessa protester som är dem starkaste i landet sedan 80-talet. 
Protesterna har pågått en vecka och verkar öka i styrka, advokatsamfundet och även fackliga organisationer börjar mobilisera för protester. Landets president och diktator har varnat för "allvarliga konsekvenser" för dem som protesterar.
 Dessa demonstrationer och förtryck av oliktänkande mörkas i svensk och västerländsk media på grund av att Tunisien anses vara ett "moderat" arabland med goda relationer till Israel och väst. 
Protesterna möts våldsamt av polis och många är skadade, rapporter säger att underrättelsetjänsten i landet tar många bilder av de som protesterar fredligt för att senare kunna identifiera och gripa eller trakassera dem som deltagit i protesterna. Media är hårt censurerade i landet och knapphändig information kommer ut ur landet. Sociala medier är det verktyg demonstranterna använder för att få ut information men även där censureras och grips bloggare och twittrare.

Ett av dem få klipp som har läckt ut till omvärlden
Watch live video from slimamamou on Justin.tv
Vi på omvärldsanalys undrar när svensk media ska ta upp dessa protester och skriva om dem lika mycket som om de Iranska protesterna eller protesterna nyligen i Vitryssland som varade i två dagar och var mycket mindre än dessa protester som har varat i mer än en vecka.
Tragiskt att se hur media endast skriver när det är icke-västvänliga länder som har turbulens medan diktatorer och förtryck ignoreras så länge makthavaren är västvänlig.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant att du ta upp information om VARFÖR Venezuela inte accepterar USAs nya ambassadör. Detta har tex inte Sveriges Radio förklarat. Bra!

En synpunkt. Beakta termen "anti-USA" då den oftast används som en nedvärderade benämning på någon som är kritisk till något som har med USA att göra. Innebörden av "anti-USA" är ospecifik och kan betyda i princip vad som helst som har med USA att göra. Att kalla någon för "anti-USA" för att de är kritiska till tex USAs utrikespolitik blir väldigt fel. Lika fel som att man skulle vara "anti-japan" för att man är emot japans jakt på delfiner.

OmvärldsAnalys on 2 januari 2011 kl. 13:14 sa...

Hej Anonym

Vi förstår din synpunkt, men undrar isåfall vad ska vi använda för term för att beskriva dem krafter som är emot USAs politik?

Anonym sa...

Jag tycker inte ska man ska använda någon direkt term utan istället beskriva det mer i ord. I fallet med Venezuela skulle jag beskrivit det så här:

"...Venezuelas president som länge haft en stark kritisk syn på USAs utrikespolitik..."

Det är ju enklare och kortare att skriva "anti-USA" men blir missledande eftersom man inte få reda på VAD det är Venezuela inte gillar med USA. Den som inte är insatt i Venezuelas politik kan lätt dra slutsatsen att landet är generellt kritiskt till allt möjligt med USA som kultur, mode, film, snabbmat, mjukvarumonopol mm.

Som du säger så kan man ju tala om krafter som är emot USAs politik men för att de kritiska åsikterna inte ska ses som grundlösa skulle jag beskrivit dem lite. Även "Pro-Iran" låter lite förenklat eftersom jag inte tror att Venezuela vill införa dödsstraff med stening ;-)

Skicka en kommentar

 

OmvärldsAnalys. Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com